Waardevolle biljetten in je portemonnee besparen je geld
Door biljetten van 5 en 10 euro uit je portemonnee te verbannen, bespaar je geld. Mensen zijn sneller geneigd biljetten met lage waardes uit te geven, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
De waarde van biljetten in je portemonnee heeft invloed op je bestedingspatroon, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Journal of Consumer Research.
Wil je geld sparen, wissel dan vijf biljetten van 10 euro in voor één van 50 euro. Vind je het lastig om je rijkdom uit te geven? Stop dan vooral vijf euro briefjes in je portemonnee.
Het Amerikaanse Time Magazine schrijft over het onderzoek dat in februari gepubliceerd wordt.
Ook al hebben mensen evenveel geld op zak, toch zal de persoon met biljetten van 50 en 100 euro, minder uitgeven dan anderen die vooral biljetten van 5 en 10 euro bezitten, stellen onderzoekers Priya Raghubir en Joydeep Srivastava.
Mentale waarde
Mensen kennen tien biljetten van 5 euro minder waarde toe dan één briefje van 50 euro. Samen is het evenveel waard, maar volgens de onderzoekers kennen mensen biljetten van grote bedragen meer 'mentale waarde' toe en doen ze er minder graag afstand van. Daarom geven ze die briefjes ook eerder uit aan minder belangrijke dingen, als een hamburger of een ijsje.
Met een biljet van 50 euro gebeurt dit minder snel. Mensen zien dit als 'echt geld', waardoor ze het briefje ook alleen zullen spenderen aan producten die ze echt graag willen hebben.
Biljetten van 50 en 100 euro aanhouden is ook een slim alternatief voor pinnen of betalen met creditcard. Want uit eerder onderzoek van de Journal of Consumer Research blijkt dat het mensen meer pijn doet om afstand te doen van een briefje.
Bij plastic geld ervaar je niet dat je geld verliest, stelden de onderzoekers. Omdat mensen daardoor sneller neigen snacks en junkfood te kopen, leidt elektronisch betalen tot een ongezondere levensstijl.
Gerelateerde artikelen
Klinkt leuk, maar als ik aan de kassa van de Jumbo sta, moet ik gewoon betalen, ongeacht wat voor briefjes er in de portemetniks zitten hoor!
Want die zak met aardappelen en die eieren heb ik gewoon nodig!
Quote:
mensen daardoor sneller neigen snacks en junkfood te kopen, leidt elektronisch betalen tot een ongezondere levensstijl.
Precies omdat als je snacks en junkfood eet je meteen ongezond leeft.
Klinkt logisch... De grotere briefjes zullen vast moeilijker door mijn gat in mijn hand gaan
Het proberen waard
Hahaha, goeie instelling,
Klopt ook nog eens, ik weet dat van me zelf dat wanneer ik klein geld heb dat het op gaat aan onzinnige dingen xD.
@Mixie: ben ik toch liever wat meer pondjes kwijt
Laatste edit 31-01-2012 13:33
bestaan er dan biljetten van 100
nu ff serieus hoogste wat er bij mij in zit is een lap van 20 dan vaak nog 2 veel meer zit er echt niet in.
op zich klopt dat onderzoek wel ik geef inderdaad liever gepast geld voor een zak friet dan dat ik met een lap van 50 zou moeten betalen
Voor mij geldt dit ook hoor! Ik merk zelf dat ik 20+ (en vaak zelfs 10+) moeilijker uit geef dan muntgeld of 5-jes. Pinnen gaat overigens nog een stuk makkelijker
@Wimmeke68: maar dat komt dan ook doordat de ontvanger je dan aankijkt met een blik van: kon dat niet kleiner...
Bij mij werkt het juist andersom. Ik krijg vijftigjes uit de automaat en probeer die zo snel mogelijk te 'breken' door het uit te geven. Ik ben juist zuinig op m'n kleine biljetten voor kleine uitgaven bij 'kleinere' zaakjes.
Als ik 1x in de week boodschappen doe bij de supermarkt, gebruik ik juist een biljet van 50 euro om zodoende voor andere winkels wat kleingeld te hebben.
Inderdaad kijkt niemand blij als je iets koopt voor 2 of 3 euro en je moet dan zwaaien met een biljet van 50.
@Wimmeke68: er bestaan biljetten van 100 euro en zelfs nog hoger, maar daar doen de meeste winkels moeilijk over.
@Wimmeke68: ik zie regelmatig biljetten van 200 (die ik dan gewoon aanneem, omdat deze mensen veelal iets van 150+ kopen dan - kan ik net zo goed 200 aannemen als 2x100). Zelfs een aantal keren 500 voorgeschoteld gekregen, deze weiger ik echter altijd (wat ook aangegeven staat), omdat ik anders niet genoeg wisselgeld in mijn kassa over houd.
Nou, dat werkt niet bij mij. Ik geef de grote biljetten wel later uit, maar dat komt alleen maar doordat ik ook nog 'kleiner' geld heb....
Maar ik betaal bijna alles met pin. Dus dat werkt bij mij niet.
Dus werkt de overheid het overgewicht in de hand door contant geld af te willen schaffen. Alleen nog maar plastic = meer junkfood en snacks = ongezondere levensstijl = meer overgewicht.
Dom dom dom overheid!
Ik heb altijd veel moeite met geld uitgeven. ongeacht de grootte of de waarde van het biljet.
Mamsie en ledi hebben het over de supermarkt maar dit gaat natuurlijk vooral om impuls aankopen en die zal je idd minder snel doen tenzij je zoals ook al aangegeven je juist je grotere valuta wil omzetten naar klein
Vooral doen...heel veel grote biljetten.En toen kwam er een zakkenroller
Ik herinner me ineens weer dat verhaal uit de Donald Duck dat Oom Dagobert een biljet had van 1 quantriplejoen euro... Kon hij nergens uitgeven
*gaat naar bank en pint drie briefjes van €100*
Welk bergje cocaïne dit onderzoeks resultaat heeft veroorzaakt wordt door onze snuifende experts uitgesnoven.. we komen er.. *snif* op terug..
ik gok.. op bergje 2, inleg 50€
Quote
@Tom-Servo:
Maar ik betaal bijna alles met pin. Dus dat werkt bij mij niet.
Leescht den laatste 5 regels!
Ik vind dit niet eens zo'n slecht plan. Ik geef alles onder de 10 euro uit alsof het niks is en meestal pin ik. Het gaat me wel te ver om voor elk wissewasje een groot briefje te pinnen. Bovendien heb je met grote briefjes telkens zo veel wisselgeld en dat geef ik dan weer makkelijk uit. Misschien is het voor mij handiger om i.p.v te pinnen briefjes van 20 mee te nemen. Ga ik eens proberen
Als het goed is zitten in mijn laatste jas toch geen zakken dus kan ik het niet meenemen. Bovendien heb je het bij God of Satan toch niet nodig. Zolang ik het aan leuke dingen en nuttige dingen voor mijzelf kan uitgeven... probeer ik van het leven te genieten.
Betaal al sinds invoering pin met pin
En ik probeer overal waar mogelijk is te chippen - helaas wordt dat ook steeds minder, alleen bij parkeerautomaten eigenlijk nog
Terwijl het veel sneller en makkelijker en (enigzins) anoniemer is dan pinnen.
Eeuwig zonde dat dit niet echt aangeslagen is op grote schaal.
@Mamsie:
wat betreft de supermarkt heb je gelijk, maar het kon best kloppen dat het bij 'verleidingen tussendoor' wel opgaat. zo tank ik zo veel mogelijk bij onbemande tankstations, omdat die 'bemande kassa's' vaak dingen hebben liggen die meer kosten dan je kunt besparen met een paar cent per liter (ook niet met een 70liter-tank) en ook nog slecht voor de lijn zijn
lees ik het goed? worden de één euromuntstukken vervangen door één eruobiljetten? zou me een stuk gewicht minder worden.
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: