Een Engelse politieagent in burger is ruim twintig minuten bezig geweest met de achtervolging van een verdachte voor hij erachter kwam dat hij probeerde zichzelf in te rekenen.
De agent in opleiding (wiens naam niet bekend is gemaakt) was in burger een wijk aan het 'monitoren' waar recentelijk een groot aantal inbraken was gepleegd in een niet nader genoemde stad in het zuiden van Engeland.
Terwijl de aspirant-agent op zoek was naar verdachten kreeg hij bericht van de centrale waar de camera's in de gaten gehouden worden dat de controleur iemand gezien had die zich 'verdacht gedroeg'in de wijk.
De controleur (die ook vrij nieuw was in dat werk) had niet in de gaten dat hij een agent in burger zat te bekijken, volgens de details die zijn uitgelekt bij een politietijdschrift.
De controleur 'stuurde' de agent die te voet was, terwijl hij de 'verdachte in beeld had, waarbij hij zijn collega op straat voorhield dat hij 'm bijna te pakken had.
De 'jacht' was al twintig minuten aan de gang toen er een sergeant de CCTV-ruimte binnenkwam die de 'verdachte' herkende en bijna stikte van de lach terwijl hij uitlegde aan de controleur wat er aan de hand was.
De details van de 'operationele blunder' werden verklapt aan een lokaal politieblad door een hogere politiefunctionaris die getuige was van deze toch wel beschamende klucht.
Die 'hogere agent' (waarschijnlijk de sergeant van de agent in burger) zei: "Een zeer recent van de opleiding afgekomen agent wilde erg graag ervaring opdoen met 'werk in burger', en stelde zich zo pro-actief op als maar mogelijk was. Hij stond altijd klaar voor allerlei extra diensten na zijn gewone dienst. Tijdens deze geschiedenis riep de camera-agent dat hij de verdachte in beeld had en gaf dan de locatie op en dan bleek de agent er praktisch al te zijn. Maar telkens geen spoor te zien."
Een andere anonieme bron bij de politie (waar zo'n 3000 mensen werken) kon geen verdere details verstrekken.
Hij voegde er aan toe: "Over deze klucht zijn heel wat grapjes gemaakt.
Politiewerk is al te vaak bloedige ernst dus zo'n komisch intermezzo is altijd welkom." Foto