Singapore voert een ietwat duister experiment uit met robots die door de straten patrouilleren en mensen aanspreken als ze 'sociaal onwenselijk gedrag' vertonen. Er is ophef in het land over de zoveelste schending van de privacy.
Er hangen 90.000 beveiligingscamera's in Singapore op een bevolking van 5,5 miljoen mensen. Dat aantal moet verdubbeld zijn tegen 2030. Ook komt er mogelijk gezichtsherkenningstechnologie op lantaarnpalen. De robots die patrouilleren op straat vormen de nieuwste methode om de bevolking in de gaten te houden.
De autoriteiten hebben al langer de visie van een hyperefficiënte, tech-gedreven, 'smart' staat. maar activisten zeggen dat daarvoor veel privacy wordt opgeofferd en mensen weinig zeggenschap hebben over wat er met hun data gebeurt.
De twee robots, die nu bij wijze van experiment rondlopen, hebben zeven camera's en waarschuwen mensen als ze bijvoorbeeld roken waar het niet is toegestaan, hun fiets fout parkeren of niet genoeg afstand houden in verband met corona.
Onlangs stopte een robot voor een groep ouderen die een schaakwedstrijd keken. Hij schreeuwde toen: "Houd alsjeblieft een meter afstand en houd het bij maximaal vijf personen per groep." Een camera bovenop de machine draaide richting de ouderen. "Het deed me aan Robocop denken," reageert Frannie Teo, die de robot tegenkwam in het winkelscentrum, tegen The Guardian. "Het komt op mij over als een dystopische wereld vol robots."
Digitale rechtenactivist Lee Yi Ting reageert ook kritisch: "Het draagt allemaal bij aan het gevoel van mensen dat ze moeten uitkijken met wat ze zeggen of doen in Singapore."