Een maker van natuurfilmpjes werd bestraft door YouTube. Hij zou met de opgenomen geluiden uit de natuur inbreuk op rechten hebben gemaakt.
Eeplox maakt natuurfilmpjes, meestal in afgelegen gebieden ver weg van mogelijke muziekbronnen. Eeplox mijdt ook het gebruik van soundtracks als achtergrondmuziek voor zijn video’s omdat hij de horrorverhalen had gehoord over Rumblefish - een online dienst die licenties verkoopt voor muziek en soundtracks - dat veelvuldig de rechten claimt van muziek in het publieke domein.
Tot zijn stomme verbazing werd hij na het uploaden van zijn laatste filmpje door YouTube op zijn vingers getikt. YouTube beweerde dat Eeplox gebruikmaakt van content waar Rumblefish de rechten op heeft. YouTube plaatste daarom advertenties bij de video van Eeplox en het geld gaat naar Rumblefish.
Eeplox is verbijsterd en vocht tegen de claim maar kreeg als antwoord terug: ‘alle contenteigenaren hebben de video gereviewd en bevestigen hun claims op de content’. Rumblefish claimt hiermee dat zij alleen de rechten hebben voor de zang van vogeltjes in de natuur. Wat volgt? Het geluid van regen, wind of een februari storm?