Een Nederlandse kaas is woensdagnacht in de Verenigde Staten bekroond tot beste kaas ter wereld. Het gaat om een Vermeer, een Goudse kaas met weinig vet van Friesland Campina uit Wolvega.
Jurylid Peter Biersma belde de locatiemanager van de fabriek Piet Nederhoed midden in de nacht wakker met het goede nieuws. "Hij was aanvankelijk een beetje stil, maar was al snel erg blij", zegt Biersma.
Het drie dagen durende World Champion Cheese Contest wordt iedere twee jaar in het Amerikaanse Madison gehouden. Doorgaans dingen tweeduizend kazen uit meer dan twintig landen mee naar de hoofdprijs. Tot nu toe proefde alleen de jury de kaas, maar dit jaar werden voor het eerst ook toegangskaarten verkocht. Alle vierhonderd kaartjes zijn verkocht. De bezoekers mochten van de vijftien hoogstgenoteerde kazen proeven.
In de drie voorgaande verkiezingen won een kaas uit Zwitserland. Deze keer bezetten de Zwitsers de tweede en derde plaats.
Een jurylid uit Minnesota, Dan Konz, roemde de winnende Vermeer om zijn 'aardige, zachte, zuivere smaak'. "De kaas had aan goede body en lag goed in de mond."
De experts vergelijken de speciale kazen met wijn. Allebei hebben ze subtiele variaties door de regio waar ze vandaan komen, het jaar dat ze gemaakt zijn en de techniek die bij het maken is toegepast. De jurering verschilt dan ook niet veel. De juryleden nemen een monster in de mond, zoeken naar nuanceverschillen en leggen het monster dan weg. Sommige juryleden vegen tussen de verschillende monsters hun tong af met een servet.
De drie dagen durende wedstrijd begon maandag. Er waren 2500 inzendingen in 82 categorieën kaas en boter. De winnaars gingen door naar de halve finale. De zestien besten belandden woensdag in de finale. Zeven finalisten kwamen uit de Verenigde Staten en vijf uit Zwitserland.