De mens maakte 10.000 jaar geleden dankbaar gebruik van leeuwen bij de mammoetjacht. Dat blijkt uit sporen op een bijzonder goed bewaard gebleven lijk van een jonge mammoet.
De bevroren mammoet werd recent door Siberische slagtandjagers in het ijs gevonden. Het dode dier, dat Yuka is genoemd, werd door Bernard Buigues van organisatie Mammuthus gekocht voor nader onderzoek.
Bij een eerste onderzoek van de resten van Yuka, die ongeveer 2,5 jaar oud was, zijn sporen gevonden waaruit blijkt dat het dier vermoedelijk door een leeuw is aangevallen en dodelijk verwond. Maar het werd opmerkelijker, zegt onderzoeker Daniel Fisher van de University of Michigan. "Er zijn aanwijzingen dat mensen al in een vroeg stadium de prooi van de leeuw hebben overgenomen".
Als deze aanwijzingen worden bevestigd bij verder onderzoek, is het lijk van Yuka het eerste bewijs van contact tussen de mens en mammoeten in dit deel van de wereld.
Meestal worden van mammoeten alleen fossiele resten gevonden. Zacht weefsel, zoals spieren, huid en inwendige organen, zijn vergaan. Dit is bij Yuka niet het geval. Het vlees lijkt volgens de onderzoekers wel 'vers'. Verder blijkt dat de mammoet opvallend rossig haar had.
Yuka was al eens eerder aangevallen door een leeuw, stellen de onderzoekers. In de huid zaten diepe kraswonden die alweer waren genezen. Verder had Yuka een poot gebroken, vermoedelijk tijdens de laatste strijd.
Het hoofd, de ruggengraat, ribben en het bekken van Yuka waren uit het lichaam verdwenen toen het lijk werd gevonden. De schedel en het bekken lagen even verderop, maar de ruggengraat en driekwart van de ribben zijn nog steeds zoek.
De sporen die wijzen op menselijke betrokkenheid zijn een soort zaagsporen in de huid en opvallende snijsporen op de poten, stelt onderzoeker Fisher. Hij denkt niet dat het om recente sporen gaat. "We hebben de mensen die Yuka hebben gevonden diverse keren gevraagd of zij de sporen hebben gemaakt. Ze zeiden dat ze hun messen niet eens tevoorschijn hebben gehaald."
De opmerkelijke vondst van Yuka is onderwerp van een documentaire die de BBC en Discovery Channel uitzenden.
Foto