De aanloop naar de beursgang van Facebook kan niet bepaald vlekkeloos genoemd worden. Er zijn natuurlijk de steeds terugkerende vragen en bezwaren rond privacy, maar recent kwam het sociale netwerk ook op een andere manier in opspraak.
Aanleiding was een ontevreden werknemer van het bedrijf dat voor Facebook nagaat wat mag worden gepost en wat moet worden verwijderd. Hij besliste de richtlijnen voor het verwijderen van content te lekken aan nieuwssite Gawker en dat deed het nodige stof opwaaien.
Opvallendste reden voor de verontwaardiging was de arbitraire en ad hoc-manier waarop Facebook met bepaalde onderwerpen omgaat. Zo mag u wel vlaggenverbrandingen tonen maar niet als het de Turkse vlag betreft. U mag geen wreedheid tonen jegens dieren maar wel jachttaferelen. Borstvoeding mag getoond worden, zolang er geen tepel zichtbaar is.
Het lijkt er heel sterk op dat Facebook vooral niemand voor het hoofd wil stoten en dus zijn beleid aanpast aan wie het luidste roept. Zo werden er vroeger foto’s verbannen van twee kussende mannen, tot er zeer luid werd geprotesteerd dat Facebook zich homofobisch gedroeg.
Opvallend detail in dit verband: ook vergelijkende foto’s (type: Esther versus Rebecca, voor wie stemt u?) zijn verboden. Ironisch voor al wie weet dat Zuckerbergs eerste online avontuur precies uit dergelijke wedstrijdjes bestond.