Het is in Turkije niet langer strafbaar om PKK-leider Öcalan 'geachte Öcalan' te noemen. Het Turkse Hooggerechtshof heeft twee eerder veroordeelde politici die dat deden, vrijgesproken.
'Geachte Öcalan' werd juridisch gezien als het 'prijzen van een terrorist' en er werden vele rechtszaken om gevoerd. Öcalan werd als leider van de PKK veroordeeld tot levenslang.
De rechter baseerde zijn uitspraak op eerdere vonnissen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en oordeelde dat het strafbaar stellen van het gebruik van 'geachte' in relatie tot de Koerd Öcalan niet grondwettelijk is. Het valt onder de vrijheid van meningsuiting. Hetzelfde geldt, zo oordeelde de rechter, voor het omschrijven van PKK-strijders als 'guerilla's' in plaats van 'terroristen'.
Eén van de zaken waarin de rechter uitspraak deed, is die van de Koerdische politicus Hatip Dicle. Hij zit onder meer vast wegens het bezigen van 'de geachte Öcalan', en heeft daardoor zijn plaats in het parlement niet kunnen innemen. Of hij nu vrijkomt en naar het parlement kan, is nog onduidelijk. Foto