Een Spaanse onderneemster bouwt een fabriek in Ghana die verf produceert met insecticide.
De onderneemster Pilar Mateo heeft een methode bedacht waarbij bestrijdingsmiddelen worden opgeslagen in microcapsules die zich niet met elkaar vermengen. Hierdoor kunnen verschillende middelen naast elkaar gebruikt worden.
De stoffen verlaten heel geleidelijk de verf: onschadelijk voor mensen maar effectief tegen bijvoorbeeld malariamuskieten.
De verf werkt zo twee jaar tegen insecten; dat is veel langer dan bijvoorbeeld de zes maanden van een klassieke spuitmethode. Bovendien is de verf vergeleken met spray relatief goedkoop en heb je minder insecticide nodig voor hetzelfde effect. "Insecten zijn niet alleen het probleem. Dat is de armoede", zegt Mateo tegenover BusinessWeek. "De verf werkt als een vaccin voor huizen en gebouwen."
De Spaanse patenteerde de vinding al in 1996, en heeft inmiddels wereldwijd erkenning gekregen. Grote fabrikanten hebben haar vinding willen overnemen, maar ze verkiest haar eigen weg. Ze investeerde al 6 miljoen dollar aan familiegeld in haar bedrijf en nog eens 12 miljoen van liefdadigheidsorganisaties.
Nu is Mateo met haar bedrijf Inesfly klaar voor een grote stap: ze stopt 13 miljoen dollar in een nieuwe fabriek in Ghana waar 500 mensen komen te werken. Die kan straks de verf met verschillende samenstellingen maken: elk gebied heeft zijn eigen ziekte-overbrengende insecten en krijgt zo ook een andere verfsamenstelling.
Ze zoekt nog een Amerikaanse partner voor de productie en distributie in de VS. De verf is inmiddels toegelaten in 15 landen, waaronder Duitsland en China.
Verf kreeg Mateo overigens met de paplepel ingegoten. Haar vader bezit ook al een verffabriek. Daarnaast loopt ze over van ideeën: ze is ook bezig met een anti-luizen shampoo.