Grieken hebben in ruim twee jaar 72 miljard euro van hun spaargeld opgenomen bij de bank.
De politie in Griekenland roept burgers op om geen geld meer op te nemen bij de bank om het risico op diefstal te beperken.
Andreas en Emilia Karabalis, beide 80 jaar oud, waren bezorgd dat hun bank in Griekenland om zou vallen. Voor de zekerheid namen ze 80 duizend euro van hun spaargeld op en verstopten het in hun huis.
Enkele dagen later werden ze 's nachts overvallen door twee inbrekers. Die namen alles mee. "Ons leven is zwart nu. Ze hebben al ons spaargeld meegenomen. We hebben alles verloren", zegt Andreas Karabalis tegen Reuters.
Het verhaal van het echtpaar Karabalis staat vermoedelijk niet op zichzelf. Veel meer Grieken hebben geld van de bank gehaald, omdat ze het banksysteem in het land niet vertrouwen. In twee jaar tijd hebben banken bijna een kwart van al het spaargeld verloren.
Volgens de Griekse politie richten inbrekers zich nu op de geldvoorraad in Griekse huizen. De politie roept mensen daarom op om de banken te vertrouwen en het geld daar te laten staan. Of het op een veilige plek te bewaren, niet in hun huis. "Sommige mensen doen hun deuren en ramen niet eens op slot", aldus de woordvoerder van de nationale politie.
De cashvoorraad in huizen lokt ook buitenlandse bendes. De politie heeft in de afgelopen maanden twee criminele netwerken uit GeorgiŽ opgerold die verantwoordelijk zouden zijn voor zo'n driehonderd inbraken.
Grieken hebben tussen januari 2010 en maart van dit jaar 72 miljard euro van hun spaargeld opgenomen, aldus de centrale bank. Er was in maart nog 165 miljard euro over bij de banken, maar vermoedelijk is dat op dit moment al weer een stuk minder.
Een mogelijk exit uit de euro voedt de onrust bij de Grieken. Na de onzekere uitkomst van de jongste verkiezingen is nog meer geld bij de banken vandaag gehaald. Mocht Griekenland uit de eurozone stappen, dan wordt het spaargeld waarschijnlijk omgezet in drachmes die een stuk minder waard zijn. De euro's in de schoenendoos thuis zijn dan nog steeds euro's.