In Denemarken en Zweden is het een traditie dat peuters op hun drie hun fopspeen of tutje vaarwel zeggen en in een spenenboom hangen. Aalst huldigt volgende zondag trots zijn Tuttenboom in.
Afscheid nemen van het tutje is voor sommige kinderen een echte nachtmerrie. Ouders bereiden het moment van afscheid daarom zo goed mogelijk voor. Maar uitleggen aan een peuter dat het een open beet zal krijgen door te lang op een fopspeen te zuigen, is niet evident en weinig overtuigend.
Daarom wordt er dikwijls een nogal feestelijk moment uitgekozen, zoals Sinterklaas of Pasen.
In Aalst gooien ze het over een andere boeg. De vormingsbeweging Junior Chambers International (JCI) heeft het stadsbestuur van Aalst weten te overtuigen om een 115 jaar oude treurhazelaar in het stadspark om te dopen tot ‘tuttenboom’.
Niet de allereerste want in het natuurmuseum De Wereld van Kina in Gent staat er ook een. “Wij hebben dit initiatief genomen omdat de spenenbomen in Denemarken en Zweden hun dienstbaarheid al jarenlang bewijzen”, zegt Tim Paridaens van JCI.
“We hopen zo meer ouders van over heel Vlaanderen ervan te overtuigen dat een fopspeen niet goed is voor de ontwikkeling van de tand- en kaakstand. De tandartsenkring van Aalst is meteen mee in het project gestapt. In alle praktijken in Aalst liggen flyers en een aantal tandartsen zal tijdens de inhuldiging workshops tanden poetsen geven.”
“Wij hebben een mooi geďllustreerd voorleesboekje Fenne en de Tuttenboom in 1250 exemplaren laten drukken. In het boekje wordt het verhaal verteld van Fenne die zijn tutje aan de boom wil afgeven omdat de eekhoorntjes het nu nodig hebben. Het boek wordt verspreid in scholen en zondag tijdens de inhuldiging uitgedeeld.”
Tuttenboom