In een fort dat in de dertiende eeuw is gebruikt door de kruisvaarders, hebben archeologen van de Universiteit van Tel Aviv een goudschat ontdekt.
Dat schrijft de Volkskrant. De schat bestaat uit 108 gouden munten in een gebroken aarden pot en is een van de grootste geldschatten die ooit in IsraŽl zijn gevonden.
Een student van de Universiteit van Tel Aviv vond de munten onder een tegel in een van de kamers van het fort. Professor Oren Tal, hoofd van het archeologische team, vermoedt dat de schat door een van de kruisvaarders werd verstopt voor het oprukkende moslimleger van de Mamelukken.
De muntstukken zijn vermoedelijk honderden jaren voordat ze in het fort werden verstopt in Egypte geslagen. De waarde ligt rond de 80.000 euro. Volgens een van de onderzoekers kon een familie van twee munten twee jaar lang leven.
Het fort ligt momenteel in een nationaal park in Tel Aviv, waar zich vroeger de stad Arsuf bevond. Deze stad was ooit een van de belangrijkste strategische plaatsen voor kruisvaarders in de regio. Foto