Amateurarcheologen hebben in Denemarken de tot nu toe grootste schat aan gouden voorwerpen uit de tijd van de Vikingen ontdekt. In een veld bij de plaats Vejen in Jutland ging de metaaldetector van een echtpaar en een vriend af. Toen ze gingen graven, ontdekten ze zeven armbanden van rond het jaar 900.
Het gaat om zes gouden armbanden en een zilveren armband, bij elkaar goed voor ongeveer een kilo aan edelmetaal. Volgens deskundigen werden de sieraden destijds gedragen door de absolute elite binnen de Vikingen.

Het Deense Nationale Museum houdt de vindplaats angstvallig geheim om het gebied in alle rust verder te kunnen bekijken. Een in 1911 in hetzelfde veld ontdekte gouden ketting behoort waarschijnlijk ook tot de verzameling.

Een van de amateur-archeologen, Marie Aagaard Larsen: ,,We wisten dat het een grote vondst zou zijn en dat we in een gebied waren waar al eerder wat was gevonden. We zijn daarom erg blij en trots. Toen we stuitten op de eerste armband, stonden we te springen en te dansen op het veld."
Foto