Studenten hebben een drone ontwikkeld die maar ÚÚn doel voor ogen heeft: de oceanen bevrijden van plastic. Een flink karwei, maar deze veelbelovende drone zou deze klus zomaar kunnen klaren. De drones lijken ge´nspireerd te zijn op de walvishaai. Een walvishaai zwemt met open bek rond, filtert het water en haalt er zo voedsel (plankton) uit. De drones werken net zo. Het lijken prullenbakken die op hun kant door het water bewegen. Plastic komt in de bakken terecht en kan later voor recycling boven water worden gebracht.
Het is de bedoeling dat de drones straks in grote getale vanaf schepen in het water plonzen. Met behulp van sonar communiceren de drones onderling. Dankzij goede batterijen kan de drone zeker twee weken onder water blijven.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat deze zwemmende prullenbakken straks vol komen te zitten met vissen. De drone jaagt vissen daarom zelf weg met behulp van een infraroodsysteem.
De drone bevindt zich overduidelijk nog in de conceptfase. Of het idee ooit werkelijkheid wordt? De tijd zal het leren. EÚn ding staat wel vast: ideeŰn zoals deze hebben we hard nodig. De oceanen raken steeds sterker vervuild en dat heeft grote (negatieve) gevolgen voor de dieren en planten die in dat water leven. Bovendien kunnen we het plastic dat nu overal ronddobbert heel goed recyclen. Dat betekent dat er weer minder olie nodig is om nieuw plastic te maken. Een win-winsituatie voor het milieu dus.