Peter Thiel, de schatrijke Amerikaanse internetmiljardair, heeft een ton geschonken aan de 21-jarige Delftse uitvinder Boyan Slat en zijn organisatie The Ocean Cleanup. Dat vertelt Slat aan het AD.
The Ocean Cleanup en Slat willen de oceanen vanaf 2020 ontdoen van de miljoenen tonnen plastic die jaarlijks in zee worden gedumpt. Slat heeft daarvoor een gordijn van luchtkussens bedacht die het plastic als het ware uit de oceaan opveegt.

Voor zijn plannen is echter veel geld nodig. ,,Wij hopen nadrukkelijk ook op rijke particulieren", zegt Slat. Dat lukt ook al, hoewel de meesten anoniem willen blijven. ,,Ik kan echter melden dat we een ton hebben gekregen van Peter Thiel. Daar zijn we ongelooflijk blij mee."

Thiel is bekend geworden van de online betaaldienst PayPal waarvan hij mede-oprichter is. Ook was hij één van de eerste grote investeerders in Facebook. Hij heeft verder geïnvesteerd in succesvolle opkomende spelers als Airbnb. Zijn vermogen wordt door Forbes geschat op 2,7 miljard dollar.

Fondsen werven
Slat kan het geld goed gebruiken. Gisteren presenteerde de pas 21-jarige uitvinder in Scheveningen onder internationale mediabelangstelling een nieuw prototype van zijn opruiminstallatie. Het gevaarte wordt vandaag door baggeraar Boskalis 23 km uit de kust gevaren. Daar wordt de 100 meter lange arm van luchtkussens een jaar lang getest.

De uiteindelijke oceaanstofzuiger wordt een V-vormige arm van liefst 100 kilometer lang die in het midden van de Grote Oceaan wordt gestationeerd. Door de heersende zeestromen eindigt veel van plastic hier, waardoor de drijvende vuilnisbelt relatief eenvoudig kan worden opgeveegd. Tegen die tijd zal Slat nog véél meer fondsen moeten werven, want de kosten lopen in de honderden miljoenen euro's.

Blij
Momenteel wordt Slat onder meer gesteund door staatssecretaris Dijksma (Milieu), Boskalis en enkele rijke individuën. Zij betalen de 1,5 miljoen euro die het experiment met het nieuwe prototype kost.

Het fondsenwerven valt niet mee, zegt Slat vandaag in het papieren AD. ,,Iedereen vindt mijn idee geweldig, maar daadwerkelijke geld geven is wat anders." De gift van Thiel maakt hem blij. ,,We hopen dat meer vermogende particulieren volgen."