Voor de vierde keer heeft een Amerikaanse vrouw vergeefs geprobeerd om van Cuba naar Florida te zwemmen. Met nog zo'n 90 kilometer te gaan moest de 62-jarige Diana Nyad de strijd opgeven. Ze was onder meer gebeten door kwallen en had last van stormen op zee.
Nyad wil de eerste mens worden die de 166 kilometer brede Straat van Florida oversteekt zonder een kooi die haar tegen haaien beschermt. In 1997 maakte Susie Maroney uit Australië voor het eerst de oversteek, maar zij gebruikte wel een haaienkooi.
Nyad had al twee eerdere pogingen ondernomen zonder haaienkooi. In de zomer van 2010 ging een poging niet door vanwege het slechte weer. Een jaar later kwam de eerste poging, maar Nyad moest opgeven nadat ze last had gekregen van een astma-aanval. Een tweede poging strandde nadat een kwal de zwemster had gebeten.
Nyad bekijkt nu of ze een nieuwe poging gaat ondernemen. De Australische Penny Palfrey probeert ook als eerste zonder kooi de straat over te zwemmen. Zij gooide twee maanden geleden na 127 kilometer de handdoek in de ring.
In 1978 probeerde Nyad voor de eerste keer om de Straat van Florida over te steken. Ze gebruikte toen wel een haaienkooi. Na 42 uur zwemmen gaf Nyad het op. Foto