Het eten van veel chips, friet en koekjes tijdens de zwangerschap kan leiden tot een lager geboortegewicht van de baby. De etenswaren bevatten de stof acrylamide, die schadelijk is voor de gezondheid van pasgeborenen.
Dit blijkt uit een onderzoek van het Centre for Research in Environmental Epidemiology (CREAL) in Barcelona. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Health Perspectives. De onderzoekers bestudeerden vier jaar lang het dieet van meer dan 1.100 zwangere vrouwen.
Vrouwen met een hoge inname van acrylamide tijdens de zwangerschap bevielen van baby’s die gemiddeld 132 gram lichter waren dan de baby’s van moeders met een lage inname van de stof. Ook wees het onderzoek uit dat de hoofdjes van pasgeborenen 0.33 centimeter kleiner waren.
Een laag geboortegewicht is een risicofactor voor tal van gezondheidsproblemen. Lichtere baby's lopen eerder het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en osteoporose.
Acrylamide is een chemische stof die ontstaat bij het bakken, frituren of grillen van zetmeelrijk voedsel. De stof is terug te vinden in verwerkte voedingsmiddelen zoals friet en chips, maar ook, in mindere mate, bij ontbijtgranen, koffie, brood en verbrande toast.
Het effect van acrylamide op zwangere vrouwen is te vergelijken met roken tijdens de zwangerschap. Ook die gewoonte kan leiden tot ondergewicht bij een baby.