Het Amerikaanse elektronicaconcern Apple heeft het afgelopen jaar 1,9 procent belasting betaald over buiten de Verenigde Staten behaalde omzet. Hiermee breekt het bedrijf het eigen laagterecord van 2,5 procent belasting van vorig jaar. Dat heeft Apple gemeld aan beurswaakhond SEC.
Apple behaalde in het afgelopen boekjaar een buitenlandse omzet van 36,8 miljard dollar, ongeveer 28,6 miljard euro. Hierover betaalde het bedrijf 713 miljoen dollar (554,9 miljoen euro) aan omzetbelasting.
Dat is aanzienlijk minder dan Apple in de Verenigde Staten afdraagt. Daar bedraagt de omzetbelasting 35 procent.
Apple haalt het belastingvoordeel uit fiscale constructies met dochterondernemingen in onder meer Nederland en Ierland.
Door inkomsten uit patenten op Apple-producten aan een dochteronderneming in Ierland uit te laten betalen, ontloopt het bedrijf het hoge Amerikaanse belastingtarief.
Volgens de Ierse wet betaalt een bedrijf belasting in het land waar de managers zijn gevestigd. Apple heeft zijn Ierse leiding in de Cariben ondergebracht. Daar geldt een extreem laag belastingtarief.
Naast de belastingtruc, die 'Double Irish with a Dutch sandwich' wordt genoemd, merkt Apple een deel van de behaalde winst aan als 'te betalen belasting'. Dit bedrag mag het bedrijf aftrekken van het totaal waarover belasting wordt betaald.
Het gaat om een bedrag dat aanzienlijk hoger is dan de daadwerkelijk betaalde belasting, omdat Apple bij deze calculering wel van het Amerikaanse belastingtarief uitgaat.
Hoewel de belastingroute niet illegaal is, krijgt Apple in de Verenigde Staten veel kritiek. Het bedrijf zou met de 'belastingontduiking' het slechte voorbeeld geven aan andere Amerikaanse bedrijven.
Apple is niet het enige bedrijf dat van de lucratieve belastingroute gebruikmaakt. Ook Starbucks, Facebook en Google betalen lage belastingtarieven.