De buschauffeur van De Lijn die een twaalfjarige jongen niet liet afstappen tot hij zijn braaksel had opgekuist, mag tijdelijk niet meer aan de slag bij de vervoersmaatschappij. Dat meldt Isabelle Colbrandt, de woordvoerster van De Lijn Oost-Vlaanderen, maandag. Een krant van De Persgroep schreef dat de jongen vorige week ziek werd op de bus en dat de buschauffeur hem verplichtte zelf zijn braaksel op te kuisen met zijn jas. De jongen werd uiteindelijk gedropt voorbij de eindhalte van het traject.
"De chauffeur is een werknemer van een onderaanneming van De Lijn", aldus Colbrandt. "Hij bevestigde tijdens een gesprek met de directie van het bedrijf dat de jongen niet mocht afstappen aan de juiste halte."
De Lijn plant zelf ook een gesprek met de chauffeur. Tot dan mag de man niet meer aan de slag als chauffeur bij De Lijn. "Het is duidelijk dat hij de gepaste procedures niet gevolgd heeft", zegt de woordvoerster nog. "We gaan met de exploitant dan ook bekijken welke maatregelen we kunnen nemen."
Wanneer iemand ziek wordt op de bus, is het de taak van de buschauffeur om hulp te zoeken. Hij moet indien nodig een ziekenwagen bellen of een controleur oproepen die de persoon naar huis kan brengen. Als het om een kind gaat, is het bovendien belangrijk om de ouders te contacteren. "Uiteraard moet een zieke persoon de bus zelf niet opkuisen", besluit Colbrandt.