Medewerkers van de Rosamond Gifford dierentuin in de staat New York hadden eens wat anders om handen dan een antilope of een giraffe die aan het bevallen was. Een wat vreemde situatie voor een dierentuin; ze hadden een vrouw die spontaan ging bevallen, niet ver van het verblijf van de beren.
De vrouw was onderdeel van een groep van zeven volwassenen en kinderen die een bezoek brachten aan de dierentuin. Plotseling kwamen de weeën opzetten en werd de bevalling ingezet. Tijd om naar een ziekenhuis te gaan was er niet en de kinderen werden door één van de volwassenen naar een ander gedeelte van de dierentuin gebracht. Een medewerkster van de dierentuin kwam met grote spoed bij het rendierenverblijf vandaan en zag dat de 21-jarige vrouw de baby er al aan het uitpersen was. Een snelle bevalling maar nog geen record.
Ze had nog gehoopt tijd te hebben om de jonge moeder in een rolstoel te krijgen en veilig bij het ziekenhuis af te zetten, een ijdele hoop. De medewerkster, Liz Schmidt, was, gelukkig, getraind in EHBO en de basisbeginselen over het ter wereld brengen van een baby. De olifantenexpert van de dierentuin was ondertussen druk bezig om nieuwsgierige omstanders weg te houden.
Via het interne communicatiesysteem werd hulp gevraagd waarop meerdere medewerkers met dekens aankwamen om de moeder en de baby warm te houden. Vanaf dat moment ging het snel.
Eén van de andere medewerkster die ter plekke kwam zag dat de baby er al bijna was en controleerde of de nieuwe wereldbewoner gezond was en ademde. Schmidt hield zich ondertussen met de moeder bezig. Volgens haar was het belangrijkste op dat moment dat de baby en moeder warm gehouden werden.
Niet snel na de onverwachte bevalling arriveerde er een ambulance die de moeder en haar baby naar het ziekenhuis bracht. Volgens een woordvoerder maken zowel de moeder als dochter het goed.