DierenPark Amersfoort is dolgelukkig met de geboorte van een flappentak, oftewel een Australische wandelende tak. Het is de eerste keer dat er een flappentakje geboren wordt in de Amersfoort en dat maakt dinsdag een memorabele dag voor de dierentuin.

Flappentakjes komen alleen uit het ei wanneer de omstandigheden optimaal zijn. Het duurt minimaal een half jaar voor de eitjes uitkomen, maar het kan ook zomaar anderhalf jaar duren. Wanneer de omstandigheden nooit optimaal worden, komen ze nooit uit. De flappentakken van het dierenpark hadden een tijd geleden al eitjes gelegd, maar deze kwamen maar niet uit. Een van de verzorgers heeft afgelopen vrijdag een warmtelamp opgehangen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Het dierenpark verwacht dat er snel meer flappentakjes uit het ei gaan komen.

Het geslacht van de nieuwe aanwinst is nog niet bekend. “Het takje groeit letterlijk uit zijn velletje. Na zeven vervellingen is de flappentak volgroeid en bij de laatste vervelling krijgt het mannetje vleugels”, vertelt verzorger Ronnie Joha. De flappentakken zijn erg nuttig voor de natuur, aldus de verzorger. Ze maken gaten in het bladerdak zodat jonge plantjes voldoende zonlicht kunnen krijgen. Foto