AMSTERDAM - Het afgelopen jaar zijn zeker drie abortussen uitgevoerd in Nederlandse ziekenhuizen omdat ouders het vooruitzicht van een kind met een kleine, behandelbare afwijking, zoals een hazenlip, niet te verdragen was. Dit schrijft dagblad Trouw.
Volgens de krant voerde Het AMC in Amsterdam twee keer een abortus uit vanwege een hazenlip, terwijl ook het Academisch Medisch Centrum Maastricht een foetus met kleine afwijking aborteerde.
Trouw baseert zich onder meer op een uitzending van het Radio 1-programma De Ochtenden, waarin Katia Bilardo, gynaecologe in het AMC, melding maakt van een paar dat besloot om abortus te plegen vanwege een hazenlip. De gesprekken met maatschappelijk werksters, psychologen, een kinderchirurg en een plastisch chirurg bleken vergeefs, aldus de specialist.
“Uiteindelijk hebben we in teamverband besloten dit verzoek te honoreren. Ik realiseer me dat zo’n kind geaccepteerd moet worden, en het feit dat bij zo’n waardevolle zwangerschap die acceptatie ontbrak, heb ik geďnterpreteerd als een goed overwogen beslissing,” aldus Bilardo, die dit jaar ook een tweede abortus vanwege een hazenlip.
In het Academisch Centrum in Maastricht werd een abortus uitgevoerd, omdat de foetus een kleine afwijking had. De krant kreeg echter niet te horen welke afwijking het betrof omdat dat volgens het ziekenhuis zou indruisen tegen de privacy van de betrokkenen.
Gynaecoloog Philip Stoutenberg van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, zegt in de krant dat het ziekenhuis dergelijke verzoeken niet honoreert. Het UMC Utrecht krijgt jaarlijks twee tot drie van dergelijke verzoeken. Stoutenberg vertelt dat de abortussen wel zijn uitgevoerd, maar dan in abortusklinieken. “Tot 24 weken mag een zwangerschap worden afgebroken ook als er niets met het kind aan de hand is,” aldus de gynaecoloog.
Alleen de noodsituatie van de moeder
Staatssecretaris Ross heeft volgens Trouw in een reactie laten weten dat de noodsituatie van de vrouw, maar niet de lichte of behandelbare afwijking op zich, reden kan zijn een zwangerschap af te breken. De staatssecretaris wil een werkgroep instellen om te onderzoeken of de formulieren voor abortusregistratie moeten worden aangepast. Zwangere vrouwen krijgen bij twintig weken vrijwel standaard een echo aangeboden. Ross wil weten of de huidige prenatale diagnostiek leidt tot een groter aantal abortussen.