In Rusland begint vandaag een rechtszaak tegen een lijk. Dat is nogal bizar, maar juridisch gezien kan het. Het gaat om een advocaat die in 2009 overleed in de gevangenis, Sergej Magnitsky. Hij zat vast voor belastingontduiking. Bij zijn overlijden werd de zaak ingetrokken, maar vorig jaar augustus weer uit de la gehaald. Toen besloot het Constitutionele Hof dat een rechtszaak tegen een dode door kan gaan.
Waarom de Russen dit doen, is onduidelijk. Maar het is dan ook een vreemde zaak. Magnitsky werkte als advocaat voor een Britse investeringsmaatschappij en zei dat hij daar belastingfraude door belastingambtenaren op het spoor was gekomen. Dat ging om zo'n 170 miljoen euro. Magnitsky was dat aan het onderzoeken, wat de Russen ontdekten. Daarop werd hij zelf gevangengezet wegens belastingontduiking. Hij zat bijna een jaar in de cel toen hij overleed onder verdachte omstandigheden.
Volgens correspondent David-Jan Godfroid kan de zaak als waarschuwing dienen, om te laten zien dat de Russische justitie een hele lange arm heeft. Maar het kan er ook mee te maken hebben dat Magnitsy's familie een schadeclaim heeft ingediend vanwege zijn dood. Volgens sommige bronnen werd hij gemarteld.
"Ik moet ook nog zien of het allemaal doorgaat", zegt Godfroid. "Magnitsky kan zich niet verdedigen en zijn advocaten weigerden in december al om naar de rechtbank te komen, daarom werd de zaak verzet naar vandaag. Nu heeft de rechtbank advocaten aangewezen." Wat er gebeurt als Magnitsky schuldig wordt bevonden, is al helemaal onduidelijk.