Ontploft: dat is Joost Pijnenburg uit Biezenmortel toen zijn zoontje Jens (13) thuiskwam met een boete van 360 euro voor het gooien van een blikje op straat. De woede van Pijnenburg richt zich niet zozeer op zijn kroost, maar op de gemeente Oisterwijk. De verbouwereerde vader vindt de straf voor het vergrijp veel te hoog. Ook al is 'slechts' de helft van dat bedrag in rekening gebracht omdat Jens nog minderjarig is. Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente Oisterwijk zag hoe Joost een blikje op straat gooide. Wat volgde was een boete van 360 euro, die werd teruggebracht tot 180 euro. Een onredelijke straf, betoogt zijn vader. "Mijn zoon verdient straf, want hij deed iets wat niet mag. Maar dit getuigt van het ontbreken van iedere vorm van realiteitszin." De bekeurde jongen had de keuze voor een doorverwijzing naar Bureau Halt of het betalen van de boete. Omdat een boete makkelijker aan te vechten was, koos Pijnenburg voor die optie. "Wij werden met de rug tegen de muur gezet. De boa zei dat we snel moesten beslissen, want hij moest weer weg. Ik heb uitgerekend dat de ambtenaar in totaal vier uur bezig is geweest met deze zaak. Had hij in die tijd niet iets beters te doen?" De handelswijze van de ambtenaar beviel Pijnenburg evenmin. "Hij zei nog heel cynisch: jouw zoon krijgt waarschijnlijk nog vijftig procent korting vanwege zijn leeftijd. Dat komt alsnog neer op 180 euro boete." Van zijn ouders heeft Jens ook straf gehad: hij moet de auto's bij hem thuis de komende tijd wassen. "Daar heeft hij een ontzettende hekel aan." Pijnenburg vreest de aantekening die zijn zoon krijgt in een dossier. Omdat hij in overtreding ging, blijft dat voor de rest van zijn leven in het persoonlijk dossier te achterhalen. "We willen dat zijn dossier wordt vernietigd", aldus de ziedende vader.
Hij heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen en een juridische procedure is gestart. De burgemeester van Oisterwijk heeft een boze brief ontvangen (.PDF-bestand, 1,7MB). Bij de Nationale Ombudsman is een klacht ingediend. In een brief aan Pieter van Vollenhoven van stichting Maatschappij en Veiligheid uit Pijnenburg zijn woede.
De gemeente Oisterwijk zegt in gesprek te zijn met de familie over de situatie. Vanwege de vele mediaverzoeken kon de gemeente nog niet uitgebreid reageren. Jens heeft geleerd van zijn daad: "Ik moet geen blikjes meer weggooien." Het bewuste weggegooide blikje ligt overigens nog steeds op straat. Die hoefde Jens van de boa niet op te ruimen.