Quote
@Weerwolfboy:
Hoe langer je erover nadenkt, hoe meer je jezelf gaat afvragen of die wetenschappers eigenlijk wel iets goed hebben..
Nooit! En dat is de allergrootste kracht van wetenschap! Wetenschap wordt alsmaar beter, terwijl religies geloven dat ze alle antwoorden hebben en daardoor al duizenden jaren dezelfde fouten hebben. Wetenschappers echter weten dat het onmogelijk is het universum exact te beschrijven, en met de gedachte in hun hoofd dat hun modellen wel eens fout kunnen zijn steeds meer leren. En het is al honderden jaren de beste manier om dingen over het universum te weten te komen.
Quote
@damasta:
Was dit niet al eerder bekend? Of was het eerder een hypothese en is het nu enigszins bevestigd?
Klopt. Het bestaat al lang als een hypothese. Er zijn twee mogelijkheden waardoor het universum zou kunnen eindigen. De eerste is de zogenaamde 'big crunch'. Dat is het idee dat de uitzetting van het universum afneemt, en dat uiteindelijk het universum weer gaat inkrimpen totdat het weer superklein wordt en een nieuwe Big Bang vormt.
Die hypothese is grotendeels ontkracht sinds aangetoond is dat het universum steeds sneller uitzet. Als er verder niks anders zou gebeuren betekent dat dat het universum eeuwig blijft doorgaan, maar dat materie wel steeds meer wordt uitgesmeerd, totdat deeltjes zo vreselijk ver uit elkaar zitten dat er nooit meer een planeet of ster gevormd kan worden. In zo'n universum is geen leven meer nodig, maar het universum eindigt niet. Dat is tegenwoordig een redelijk gangbaar idee.
De tweede einde-van-het-universum hypothese heeft te maken met de zogeheten snaartheorie en M-theory. Dit zijn puur wiskundige modellen die het universum proberen te verklaren, maar die tot op heden op geen enkele manier te bewijzen of te ontkrachten zijn. Een van de voorspellingen van M-theory is dat er in een hogere dimensie vele universums naast elkaar liggen en 'wapperen' als gordijnen. Soms botsen er twee universums. Dat veroorzaakt in elk universum een Big Bang. Alles wat er in dat universum was eindigt, en het universum begint overnieuw.
Deze mogelijkheid kan, anders dan de big crunch, niet ontkracht worden, maar bewijs is er ook niet voor. Met andere woorden, we weten het niet.Ik zie alleen totaal niet in wat het Higgs-deeltje hiermee te maken heeft. Het Higgs-deeltje kan deze hypotheses volgens mij ook niet bewijzen. Het lijkt wel of de schrijver de ontdekking van het Higgs-deeltje heeft samen genomen met die compleet andere hypothese van de M-theory, en van dat samenraapsel een onduidelijk artikeltje heeft geschreven. Dus ik denk inderdaad dat hier niks nieuws genoemd staat.