Een hoogleraar uit Maastricht zorgt voor ophef doordat hij in de media verklaart bij een patiënt spontaan een been te hebben zien aangroeien. Dat wonder gebeurde volgens hem al 25 jaar geleden.
Onno van Schayk doceert preventieve geneeskunde aan de universiteit. Zijn collega, hoogleraar Tsjalling Swierstra, neemt het Van Schayk kwalijk dat hij zijn aanzien als wetenschapper misbruikt om zijn 'persoonlijke geloofsbeleving onder een lekenpubliek te verspreiden.'
Swierstra noemt het onbevredigend dat Van Schayk zich "uitdrukkelijk als wetenschapper, niet als privépersoon" uitsprak over het zogenaamde wonder. Van Schayk doet alsof het om een wetenschappelijk bewezen feit gaat, zegt Swierstra. Als benen echt spontaan konden aangroeien op commando van God dan zou dat een revolutie zijn op medisch gebied. In plaats van het opleiden van chirurgen en het verder ontwikkelen van de regeneratieve wetenschap, wat jaren in beslag neemt, zou eenvoudig bidden dan voldoende kunnen zijn om invaliden te genezen. Echter is de genezende werking van het gebed nooit aangetoond.
Zelf laat Van Schayk in een reactie weten dat hij "zijn waarneming geenszins binnen het wetenschappelijk kader wil trekken." Daarmee wil de hoogleraar aangeven dat hij het niet nodig vindt duidelijke bewijzen te leveren voor claims van goddelijke gebeurtenissen. Het gaat volgens hem namelijk om een "heldere, persoonlijke waarneming."
Van Schayck noemt het een moment waarop hij God heeft zien optreden. "Ik denk dat het kan, omdat God niet afhankelijk is van het natuurlijke. Wel denk ik dat je daar voorzichtig mee moet zijn en echt moet kijken of het onomstotelijk klopt. In dit geval was het ook onomstotelijk naar mijn idee", zegt de wetenschapper. Volgens hem was op röntgenfoto's te zien dat het been was aangegroeid.
Op 25 maart organiseert de universiteit een debat over geloof en wetenschap naar aanleiding van het incident.
Filmpje