Meer dan 32 uur heeft eventingamazone Merel Blom met haar vrachtwagen stilgestaan op de A1 in Frankrijk. "Ongelofelijk hè", zucht ze. "Een beetje middeleeuwenachtig."
Blom is met vier paarden en een klein team op de terugweg naar Nederland. Ze heeft in het weekend aan een dressuurwedstrijd meegedaan. "We zijn zondagavond vertrokken, maar na twaalf uur boven Parijs gestrand. We hadden hulpdiensten verwacht zoals je in Nederland zou hebben, maar in Frankrijk werkt het toch iets anders. Geen hulp, geen informatie."
Blom en haar drie medepassagiers hadden voer en water voor één dag. "Ik had dit echt niet zien aankomen." 's Nachts viel de accu uit. Het was -7, maar het voelde kouder, zegt ze. "De paarden stonden in het donker en hadden dorst en honger." Uitzicht op hulp was er niet. "Het leger kwam wel langs, maar richting Parijs. Het duurde eindeloos." Uiteindelijk heeft de amazone haar brommer van de vrachtwagen gehaald en is ze over de snelweg op zoek naar hulp gegaan. Bij een kippenboer kreeg ze stro en water voor de paarden. Ook hielp haar oproep voor hulp op sociale media zijn vruchten af. "Sportpaarden moeten bewegen, anders worden ze ziek. Mensen met een stal in de buurt kwamen speciaal naar ons toe om met de paarden te wandelen." Inmiddels (red.: woensdagmiddag) rijdt Blom stapvoets richting Amsterdam. "Of dat goed blijft gaan weet ik niet, ik durf niets meer te zeggen over de Franse overheid en wegen schoonhouden."