De twee leerlingen van een school in Schagen die in februari werden opgepakt omdat ze spyware op de laptops van drie leraren hadden gezet mogen de les niet meer in. Ze moeten zich dit schooljaar verder zien te redden met thuisstudie. Ze mogen nog wel examen doen, maar alleen op een andere vestiging van het Regius College. Dat is met hun ouders overeengekomen, zegt voorzitter van het college van bestuur Anne Hoekstra vrijdag. Met de spyware hebben de leerlingen van 17 en 18 jaar vooraf inzage gehad in zeven toetsen. Voor al die toetsen hebben ze een 1 gekregen. Als ze hun examen dit jaar niet halen, moeten ze hun middelbare school elders afmaken. Het handelen van de leerlingen heeft volgens Hoekstra een 'behoorlijke impact' op het docententeam gehad. "Het vertrouwen van de docenten is ernstig geschaad. Dan mag je als school niet verwachten dat zij die leerlingen weer hun les in laten." Medewerkers van het college ontdekten de spyware toen op een van de laptops een programma werd gevonden dat er niet thuishoorde. Daarna werden ook andere laptops bekeken en werd de spyware ontdekt. Dit werd doorgespeeld naar de politie, die de leerlingen vorige maand oppakte. Die onderzoekt de zaak nog. "Als uit dat onderzoek blijkt dat zij meer op hun kerfstok hebben, bestaat de mogelijkheid dat we meer maatregelen nemen", zegt Hoekstra.
Wij jatten vroeger gewoon de opgaven uit de tas van de leraar. Om er vervolgens achter te komen dat je beet was genomen en het verkeerde bestudeerd had.
Toch vind ik dit wel terecht. Er zit een flink verschil tussen een leerling die opportunistisch een tas van een leraar open ziet staan en examenpapieren inziet en leerlingen die doelbewust met spyware aan de gang gaan. Dat is ongeveer het zelfde als een inbraak in het huis van een leraar om examenopgaven te jatten. Als iemand daar in het verleden op betrapt zou zijn dan zou hij / zij ook onmiddellijk van school getrapt zijn. Tuurlijk moet een school ook beducht zijn op hacken en normale voorzorgsmaatregelen nemen tegen spyware. Maar leerlingen die zo iets in gang zetten moeten ook stevig worden aangepakt.
@Emmo: Ik ben er ook bang voor. Leerlingen trouwens okk hoor. Mijn kinderen hebben diepe bewondering voor het feit dat ik destijds mijn diploma's gehaald heb zonder internet/wikipedia.
Quote @Emmo: @Grouse: Ik ben bang dat er dan iets aan je kinderen mankeert. Bewondering voor Papa?
ik heb ooit een tentamen gehaald door de test van te voren te kunnen oefenen. een van de klasgenoten zag de leraar zijn wachtwoord intypen en kon toen op een later tijdstip bij diens bestanden.
ik vind dat die jongens over moeten worden geplaatst naar een IT afdeling het is duidelijk dat ze goed zijn met PC's (Tenminste beter dan die Leerkrachten >.>)
@Tom-Servo: Nou zulke goeie spionnen waren ze niet. Ze konden wel inbreken, maar ze konden niet hun sporen uitwissen. Ze zijn per slot van rekening gepakt
Het verhaal is niet gedetailleerd genoeg om hierover te kunnen oordelen. Hebben ze geen schoolnetwerk dan zijn de leraren hier zelf voor verantwoordelijk, hebben ze dat wel dan is wss de netwerkbeheerder e/o systeembeheerder verantwoordelijk. Ze hebben er wss een softwarematige keylogger op gezet.
@RockOpa: Waarom zouden de leraren of de netwerkbeheerder verantwoordelijk zijn voor een bewuste aanval met spyware op hun computers? Als ik mijn huisdeur open zet en er een bord boven hang waar 'NIEMAND THUIS - DEUR OPEN - DURE SPULLEN BINNEN' op staat, is dat verschrikkelijk dom, maar dan nog hebben anderen met hun klauwen van mn spullen af te blijven en zijn zij verantwoordelijk als ze iets jatten.