De London Zoo roept aquariumhouders wereldwijd op om te kijken of zij een Mangarahara-cichlide hebben rondzwemmen. De dierentuin heeft een vrouwtje nodig om een fokprogramma op te zetten voor het uiterst zeldzame dier.
De Mangarahara-cichlide, een baarsachtige, is in de natuur waarschijnlijk uitgestorven. In de rivieren op het Afrikaanse eiland Madagaskar waar het dier voorkwam, zijn dammen gelegd, waardoor zijn leefomgeving is verwoest.
De Mangarahara-cichlide is een zilverkleurige vis met een staart met oranje punten. Een woordvoerder van de dierentuin noemt de vis "prachtig lelijk". Wereldwijd zijn er nog drie exemplaren bekend in dierentuinen, allemaal mannetjes. Twee daarvan leven in de Londense zoo, de derde in een aquarium in Berlijn.
Nadat een zoektocht bij andere aquaria en dierentuinen niks had opgeleverd, schakelen verzorgers nu het publiek in. Omdat er een kleine kans is dat er ergens nog een Mangarahara-cichlide rondzwemt, heeft de zoo een speciaal e-mailadres in het leven geroepen voor tips.
Overigens is zelfs als er een maatje wordt gevonden voor de vrijgezelle vissen het succes nog niet verzekerd: het laatste vrouwtje ging dood tijdens een ruzie met een van de mannetjes. Foto