Onderzoekers zijn erin geslaagd om één van de zeldzaamste walvissoorten ter wereld vast te leggen op beeld. Eerder werd nog gevreesd dat de bijzondere walvissoort was uitgestorven. Voor de kust van Madagaskar wisten ze de Omurawalvis te filmen.

Hoeveel exemplaren er in het wild voorkomen, is nog onbekend. Er werd zelfs gevreesd dat de Omurawalvis was uitgestorven omdat de dieren lang niet zijn gezien. De walvissen zijn dan ook moeilijk op te sporen omdat ze enkel in afgelegen gebieden voorkomen.

Het is een bijzondere walvissoort met een apart voorkomen. Omura's zijn voor een walvis niet zo heel erg groot: gemiddeld 10 tot 11,5 meter. Hij begeeft zich het liefst in ondiepe wateren langs de kust. Daarnaast hebben ze niet de gewoonte om uitbundig water de hoogte in te spuiten zoals andere walvissoorten.

Het duurde tot in 2003 totdat de dieren als aparte soort werden beschouwd. Lang werden ze beschouwd als een dwergversie van de brydevinvis. De soorten lijken qua uiterlijk erg op elkaar, behalve dat de omura over andere asymmetrische kleurschakeringen beschikt.

Onderzoeker Salvatore Cerchio meldde in een studie, die in het vakblad Royal Society Open Science, verscheen dat ze in totaal 44 waarnemingen hadden gedaan in een periode van twee jaar tijd. De biologen konden het paar- en voedingsgedrag en de vocale expressie van de Omurawalvissen in kaart brengen. Ze zijn er nu dus ook in geslaagd om voor het eerst de prachtige beelden te maken van de Omura.
Filmpje