Een vlucht van Air India, met 135 passagiers aan boord, is gedwongen tot een noodlanding nadat de piloot zichzelf had buitengesloten uit de cockpit tijdens een plaspauze. Wat de man ook probeerde, een geblokkeerde deur verhinderde hem de toegang tot de cockpit.

“De commandant van de vlucht had de cockpit voor een korte tijd verlaten voor een bezoek aan het toilet”, aldus Air India. “Bij zijn terugkeer vond hij de deur op slot. De deur bleek geblokkeerd. Alle pogingen om de deur te openen, ook van binnenuit door de co-piloot, mislukten.”

Toen de passagiers opmerkten dat de commandant zich buiten de cockpit bevond, brak er paniek uit aan boord. Er zat niets anders op dan vlucht AI 403, die op weg was van Delhi naar Bangalore, te laten landen in Bhopal. Nadat de co-piloot daarvoor groen licht kreeg van de verkeersleiding, zette hij het toestel veilig aan de grond. Onderhoudsmonteurs slaagden erin om de deur te ontgrendelen. Na een tussenstop van drie uur kon het vliegtuig zijn reis voortzetten.

Onlangs kwam Air India ook al negatief in het nieuws na een incident met de automatische piloot. Twee piloten van de luchtvaartmaatschappij waren in de business class een dutje aan het doen toen twee stewardessen in de cockpit per ongeluk de automatische piloot uitschakelden. De piloten werden wakker geschud en haastten zich naar de cockpit om het vliegtuig te behoeden voor een ramp.