NEW YORK - Een incident met een geflipte piloot krijgt voor luchtvaartmaatschappij JetBlue nog een vervelend juridisch staartje. Geheel volgens Amerikaanse traditie hebben tien passagiers een gang naar de rechter gemaakt. De passagiers eisen van JetBlue een financiŽle vergoeding als compensatie voor de geleden emotionele schade, melden media in de VS.
Op 27 maart van dit jaar draaide gezagvoerder Clayton Osbon volledig door op een vlucht tussen New York en Las Vegas. De man zou door de cabine zijn gerend en allerlei toespelingen hebben gemaakt over religie, terrorisme en de oorlogen in Irak en Afghanistan. Ook zou hij gezegd hebben dat de Airbus A320 Las Vegas nooit zou bereiken.
Toen de gezagvoerder flipte in de cabine, vergrendelde de co-piloot de cockpit. Passagiers en cabinepersoneel slaagden erin Osbon te overmeesteren. De co-piloot besloot vervolgens uit te wijken naar Amarillo in Texas.
Het tiental reizigers dat naar de rechter is gestapt, meent dat JetBlue nalatig is geweest. De luchtvaartmaatschappij zou volgens hen op de hoogte geweest moeten zijn van de psychische problemen van Osbon. Als JetBlue dat ook was, had de gezagvoerder nooit in de cockpit mogen zitten, zo luidt de aanklacht.