In Kroatië onderzoekt men de mogelijkheid om bijen grootschalig in te gaan zetten bij het opsporen van landmijnen. Naar schatting ligt een gebied van zo'n 750 vierkante kilometer nog bezaaid met mijnen uit de Balkanoorlog uit de jaren 90. Bijen hebben een uitstekende reukzin en zouden daardoor ingezet kunnen worden.
Bijendeskundige en hoogleraar aan de universiteit van Zagreb, Nikola Kezic verklaart dat bijen een perfecte reukzin hebben die snel de geur van explosieven kan waarnemen.
Kezic leidt het onderzoek, waarin bijen aan de hand van verschillende soorten voedsel krijgen, waarvan sommige minuscule deeltjes TNT bevatten, met daarnaast een suikeroplossing als beloning. Een enkele bij opleiden in het opsporen van landmijnen is volgens Kezic niet heel ingewikkeld, maar een heel bijenvolk wel. Zodra dat gelukt is, worden er tests gehouden met echte mijnen. Het kan dus nog lang duren voordat bijen daadwerkelijk worden ingezet. Het is niet de eerste keer dat onderzoekers met bijen experimenteren met mijnenzoekende bijen. Amerikaanse onderzoekers gingen de Kroaten reeds voor. Bij dat onderzoek werd echter geen rekening gehouden met TNT, het explosief dat in de Balkanoorlog het vaakst werd gebruikt. De geur van TNT vervliegt snel, na verloop van tijd blijven slechts kleine sporen over. Eerder werd ook geëxperimenteerd met de inzet van ratten en honden, maar die kunnen, in tegenstelling tot bijen, door hun gewicht het ontstekingsmechanisme van een mijn activeren.
Kroatië wordt op 1 juli lid van de Europese Unie.