Mensen die doen aan kinky seks zoals bondage en sadomasochisme hebben een betere geestelijke gezondheid dan mensen die alleen 'normale' seks hebben. Dat concludeert onderzoeker Andreas Wismeijer van de Nyenrode Business Universiteit.
Uit de vragenlijst, die was voorgelegd aan 902 mensen die aan BDSM doen en 434 mensen die enkel normale seks hebben, blijkt dat de SM'ers meer open staan voor nieuwe ervaringen, minder neurotisch zijn, betere relaties hebben en een beter algeheel welzijn hebben. Het is nog niet helemaal duidelijk waardoor dit komt, maar Wismeijer vermoedt dat SM'ers meer praten over hun seksuele wensen en al veel 'psychologisch werk' gedaan hebben om hun voorkeuren te accepteren, wat zich vertaalt tot een betere mentale gezondheid.
De resultaten zijn opvallend omdat BDSM en andere fetishes in de nieuwste versie van het psychiatrische handboek DSM-5 nog worden beschreven als 'parafilie' oftewel seksuele afwijking. BDSM-groepen zeggen al jaren dat het onzinnig is het een afwijking te noemen.