Studenten wereldwijd knutselen aan milieuvriendelijke auto’s. Vaak blijft het daarbij bij revolutionaire, maar weinig praktische wagens. TU Eindhoven breekt met die traditie door een gezinsauto die rijdt op zonne-energie te ontwikkelen. En nu heeft die auto van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RVW) ook nog eens goedkeuring gekregen om de openbare weg op te gaan.
De goedkeuring van de RVW bewijst dat de zonneauto van de TU verkeerswaardig is. En dat is een opsteker voor de studenten die al een jaar aan ‘s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie werken.
Hoewel de auto dus echt de weg op mag, wil dat niet zeggen dat we deze zonneauto’s straks overal zullen zien rijden. “Op de Nederlandse weg zul je haar voorlopig nog niet zien,” aldus teammanager Lex Hoefsloot. Wie de wagen op de openbare weg wil zien rijden, moet daarvoor naar Australië afreizen.
De auto – Stella genaamd – is namelijk ontwikkeld voor de World Solar Challenge die dit jaar in oktober plaatsvindt. Tijdens deze Challenge presenteren studenten uit alle hoeken van de wereld hun auto’s die rijden op zonne-energie. Ook laten ze zien waartoe de wagens in staat zijn door een slordige 3000 kilometers af te leggen in de Australische outback. De wagen die het meest efficiënt met de zonne-energie weet om te gaan, wint.
Filmpje