In Duitsland is het grootste offshore-windmolenpark van het land geopend. Minister Rösler van Economische Zaken zette vandaag officieel de tachtigste turbine aan.
Het park, met de naam Bard 1, ligt op zo'n 100 kilometer uit de kust van Groningen in de Noordzee, in Duitse territoriale wateren. Het is zo'n 60 vierkante kilometer groot. Voor de tachtig windmolens is zo'n 120.000 ton staal gebruikt.
Er is drie jaar aan het megaproject gewerkt. Als alle molens op het lichtnet zijn aangesloten, zal het genoeg stroom leveren voor 400.000 huishoudens, zo'n 400 megawatt.
Minister Rösler stelde bij de opening dat de energie die het park levert, in de toekomst onmisbaar zal zijn voor Duitsland. Het land wil het gebruik van kerncentrales afbouwen en daarom meer investeren in duurzame energie.
Foto@Emmo:
Quote:
Ik heb al eens de theorie geopperd dat de dingen worden geplaatst om de aardrotatie op gang te houden waardoor de klimaatsverandering wordt tegen gegaan.
toch zat je niet zo ver van de waarheid af
een vriend van mij in Ostfriesland (die streek bij Emden, waar het barst van die nieuwerwetse windmolens) heeft mij eens uitgelegd dat die molens vroeger niet nodig waren, omdat het toen toch wel waaide op de kale vlakte. toen kwamen de mensen, en die zetten allerlei bouwsels neer, en plantten bossen, en nu hebben ze die molens nodig om de lucht om te roeren
@Emmo:
@Lennox: SamuiAxe: Yep, hier nog zo één. Vanaf binnenkort (september of oktober) wordt op SBS6 de miniserie The Dome uitgezonden, telkens in twee afleveringen na elkaar. Het is de verfilming van het boek: Gevangen...Een redelijk nieuwe titel nog, ik geloof zijn op twee of drie na laatste....
SamuiAxe: Misschien kun je hem downloaden....
OT: Windmolenparken en zonnepanelen hebben mijn voorkeur boven schaliegas...Ik ben daar niet zo'n voorstander van.
Laatste edit 29-08-2013 23:25
Windmolens in plaats van kerncentrales. Is dat een goed idee? Professor James Hansen, de energie-adviseur van Al Gore, zegt van niet.
Zolang fossiele brandstoffen de goedkoopste energiebron zijn kunnen we misschien wel een miljard mensen ervan overtuigen om zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Maar dan verlagen we de vraag naar fossiele brandstoffen, de prijs daarvan gaat dalen en dan zijn er nog miljarden anderen die minder scrupules hebben en die fossiele brandstoffen gaan stoken.
Hij ziet als oplossing nieuwe vormen van kernenergie. De Duitse regering doet dus precies het tegenovergestelde van wat de milieuactivist bij uitstek, James Hansen als oplossing voorstelt.
Hier James Hansen aan het woord.
aan.