Wetenschappers hebben aangetoond hoe vliegende dinosauriërs van het geslacht Microraptor vroeger hebben gevlogen. Gek genoeg blijkt de aanwezigheid van veren niet van invloed te zijn geweest op het vliegvermogen. Die conclusie draagt bij aan de discussie over de evolutionaire oorsprong van veren, meldt wetenschapsblog NewScientist.
De verenonafhankelijkheid blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Southampton in Engeland. De onderzoekers hebben met een levensgroot model de vliegtechniek van de dinosauriër getest in een windtunnel. Bij de test bleek de viervleugelige Microraptor een uitstekende zweefvlieger te zijn, zelfs zonder veren. Dinosauriërs van het geslacht Microraptor waren kleine, vliegende vleeseters die leefden in het huidige China gedurende het Vroege Krijt, 125 miljoen jaar geleden. Hun lengte bedroeg zo’n 75 centimeter.
Opvallend was dat het vliegvermogen van het model niet afnam toen de veren werden verwijderd. Dat is een belangrijke ontdekking. “Jarenlang dachten wetenschappers dat veren door vogels waren ontwikkeld als unieke eigenschap om te kunnen vliegen”, legt onderzoeksleider Gareth Dyke uit. “Nu lijkt het zeker dat veren voor een ander doel zijn ontstaan. We zullen alleen moeten uitzoeken wat dat is.” Mogelijkerwijs dienden de veren als een verleidingsmechanisme. Foto