In Amsterdam is de bouw van een fosfaatfabriek gestart. Opmerkelijk: de fabriek krijgt een inzamelpunt voor urine. Daar zit namelijk fosfaat in.
In het rioolwater komt via allerlei wc-leidingen kostbaar fosfaat terecht. Dat moet binnen niet al te lange tijd worden hergebruikt, vindt het Amsterdamse bedrijf Waternet. Dat kan met deze fabriek.
Met het grootschalig terugwinnen van fosfaat uit het rioolwater wordt een aankomend wereldwijd tekort bestreden. Momenteel wordt fosfaat nog gehaald uit mijnen in China en Marokko, maar naar verwachting zijn die over vijftig jaar leeg. Fosfaat is een kostbare en vooral schaarse grondstof die voor bemesting wordt gebruikt.
De fabriek krijgt drie reactoren en moet voor het einde van 2013 draaien. Waternet beoogt met de inzameling jaarlijks een besparing van 400.000 euro. Met het fosfaat van alleen al de Amsterdamse urine zou een oppervlakte van 10.000 voetbalvelden moeten kunnen worden bemest.
Kunstenares Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, wilde zich onlangs nog laten steriliseren vanwege het fosfaattekort. De oplossing van Waternet heeft waarschijnlijk meer resultaat.