Een Duits museum wil een gouden tablet terug dat in de Tweede Wereldoorlog werd geroofd uit een depot. Een Amerikaanse rechter moet oordelen of de familie van een Holocaust-overlevende het kostbare voorwerp moet teruggeven.

Het tablet, zo groot als een pasfoto, is 3200 jaar oud en zo'n 7,5 miljoen euro waard. Het werd begin vorig eeuw opgegraven bij een eeuwenoude tempel in Irak. Vanaf 1934 was het tentoongesteld in het Pergamon Museum in Berlijn, maar na de val van Berlijn in 1945 bleek het verdwenen.

De nieuwe eigenaar bleek later Holocaust-overlevende Riven Flamenbaum. Voor zijn dood in 2003 vertelde hij zijn familie dat hij het tablet had gekregen van een Russische soldaat. Hij was in Berlijn beland nadat hij Auschwitz had overleefd en had het tablet geruild voor twee pakjes sigaretten.

De nabestaanden kregen na de dood van Flamenbaum ruzie over de erfenis. Zijn zoon benaderde daarom het museum. Daarop eiste het Pergamon het tablet terug.

De advocaat van de familie vindt dat het museum te lang heeft gewacht met het indienen van een claim. Bovendien, zegt de advocaat van de familie, "zag Flamenbaum het als compensatie voor de dood van zijn familie in de Holocaust".

De rechter doet volgende maand uitspraak. Foto