Een kinderdagverblijf in Utrecht heeft zich bij de politie gemeld vanwege een anonieme briefschrijver. Die heeft een brief verstuurd aan bewoners van de Maliebaan met de mededeling dat er een NSB-museum komt op Maliebaan 35. Dat is het oude hoofdkantoor van de NSB, waar nu een kinderopvang is gevestigd.

Het kinderdagverblijf heeft briefjes opgehangen waarop staat dat er geen NSB-museum komt. Maar tegen RTV Utrecht zegt een bewoner van de Maliebaan dat hij zich rot schrok toen hij de brief op de deurmat vond. "Als je zo'n brief krijgt, dan gaan de rillingen door je heen", zegt Piet Hein van Kessel.

De politie doet onderzoek naar de brief. Het is niet duidelijk of de briefschrijver een strafbaar feit heeft gepleegd. Het is ook niet duidelijk waarom de brief gestuurd is.

In de brief staat dat het museum de geschiedenis van de NSB laat zien vanaf de oprichting in 1931. Verder zou in het museum aandacht worden besteed aan "de lotgevallen van de (klein)kinderen van NSB-ouders na de Tweede Wereldoorlog".

De briefschrijver stelt dat de NSB voor de oorlog een "vaderlandslievende en Oranjegezinde partij" was, en dat men nu minder denkt in 'goed' en 'fout'. De brief eindigt met een oproep van de briefschrijver. Hij vraagt de ontvangers op zolder te zoeken naar oude dagboeken, vlaggen en brieven van NSB'ers.
Foto