Dit jaar zijn er in China tien transgene biggen geboren, die in het donker fluorescerend groen licht uitstralen. Deze ‘glow in the dark’-varkens dragen uiteindelijk bij aan de ontwikkeling van goedkopere medicijnen.

Zodra de lichten in de onderstaande video doven, gloeien de varkens nog steeds. Dit ziet er vreemd uit. Maar hoe komt dit eigenlijk?

Wetenschappers van de universiteit van Hawaï ontwikkelden een techniek, waarmee een fluorescerende proteïne in het DNA van kwallen geïnjecteerd kan worden in het embryo van een varken. De groene kleur geeft aan dat het fluorescerende, genetische materiaal succesvol is opgenomen in de samenstelling van het varken. “Het is een biomarker om aan te tonen dat we een gen in een dier kunnen plaatsen, dat van oorsprong niet in dat dier aanwezig is”, legt biowetenschapper Dr. Stefan Moisyadi uit.

De dieren ondervinden geen hinder van deze operatie. Ze zullen even lang leven als normale varkens.

Het ultieme doel van de wetenschappers is om goede genen in grotere dieren te verwerken. Hierdoor worden medicijnen goedkoper en efficiënter. “Patiënten die lijden aan hemofilie hebben bloedstollingsenzymen nodig in hun bloed”, legt Moisyadi uit. “We kunnen deze enzymen goedkoper in dieren produceren, dan in fabrieken. Daar kost het miljoenen euro’s om deze enzymen te bouwen.”
Het is niet de eerste keer dat lichtgevende dieren worden gecreëerd. Eerder dit jaar werd de eerste lichtgevende konijnen tentoongesteld. In 2014 verwacht Turkije de eerste lichtgevende schapen te laten zien.
Filmpje