Britse wetenschappers hebben een hersendeel ontdekt dat alleen lijkt voor te komen bij mensen.
Het gaat om een gebied voor in de voorhersenen dat een belangrijke rol speelt bij vooruit plannen, multitasken en het nemen van ingewikkelde beslissingen.
In het brein van kleine apen zoals makaken is geen vergelijkbare hersenstructuur te vinden.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Oxford in het wetenschappelijk tijdschrift Neuron.
De onderzoekers brachten bij 25 menselijke proefpersonen een deel van de voorhersenen in kaart. Binnen het dit hersengebied onderscheidden ze twaalf stukjes die bij alle mensen dezelfde functies aanstuurden.
“Elk van deze twaalf gebieden had een eigen patroon van connecties met de rest van het brein, een soort neurale vingerafdruk die aangeeft dat er iets unieks in zo’n gebiedje gebeurt”, verklaart hoofdonderzoeker Matthew Rushworth op de nieuwssite van de Universiteit van Oxford.
Vervolgens onderwierpen de wetenschappers 25 makaken aan een hersenscan om te zoeken naar vergelijkbare hersengebiedjes in het brein van de apen. De voorhersenen van de dieren bleken sterk te lijken op die van mensen.
De onderzoekers vonden voor elf van de twaalf onderzochte menselijke hersengebiedjes bij mensen een equivalent bij de apen. Het gebiedje dat betrokken is bij vooruit plannen en beslissingen nemen, bleek echter afwezig in het makakenbrein.
De grote vraag is of menselijke hersengebiedje echt uniek is , aangezien het aantal proefpersonen bij de studie klein was. Verder moet nog worden onderzocht of het hersendeel ook niet voorkomt bij andere aapachtigen, zoals chimpansees of oerang-oetans.
Maar Rusworth is opgetogen over zijn voorlopige bevindingen. “We hebben de neiging om te denken dat het vermogen om te plannen en te leren van anderen één van de meest indrukwekkende eigenschappen is van mensen”, verklaart hij.
“Nu hebben we een hersengebied geïdentificeerd dat alleen bij mensen lijkt voor te komen en waarschijnlijk iets van doen heeft met dit cognitieve vermogen.”