Mensen onthouden onaantrekkelijke gezichten beter dan gezichten die als zeer aantrekkelijk worden beschouwd. Dat zou blijken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Vooral gezichten met een opvallende neus, een vreemd gevormde mond of grote ogen blijven beter hangen in het geheugen dan een meer symmetrische gelaat dat volledig in proportie is.
Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Neuropsychologia.
Vermoedelijk is een zeer aantrekkelijk gezicht lastiger te onthouden omdat de aanblik meer emoties opwekt die het geheugenproces verstoren.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door proefpersonen te confronteren met een groot aantal pasfoto’s die allemaal een halve seconde werden getoond. Ongeveer de helft van de gezichten was eerder beoordeeld als aantrekkelijk, de helft als minder aantrekkelijk.
In het tweede deel van de test kregen de deelnemers opnieuw een groot aantal pasfoto’s te zien. Ze moesten bij elke foto aangeven of ze de gezichten in de vorige ronde ook al hadden gezien, of nog niet.
Tijdens het experiment werden er hersenscans gemaakt van de proefpersonen.
“We hebben aangetoond dat de proefpersonen meer geneigd waren om zich de onaantrekkelijke gezichten te herinneren dan de aantrekkelijke gezichten, zeker als er geen opvallende kenmerken in het gelaat aanwezig waren”, verklaart hoofdonderzoeker Holger Wiese op nieuwssite ScienceDaily.
Voor de wetenschappers kwam hun bevinding zeer onverwachts. “Tot nu toe gingen we er vanuit dat het makkelijker was om aantrekkelijke gezichten te onthouden, omdat mensen nu eenmaal graag naar mooie personen kijken”, aldus Wiese.
Uit de gemaakte hersenscans bleek dat er tijdens het kijken naar de aantrekkelijke gezichten meer emotionele activiteit plaatsvond in het brein van de proefpersonen. Dit verklaart mogelijk waarom de herinnering aan deze foto’s minder goed werd opgeslagen.