Dat dromen bedrog zijn, weten we natuurlijk al lang. Maar waar de gemiddelde mens nou eigenlijk over droomt, is wl spannende materie. Duitse onderzoekers vroegen aan drieduizend mensen welke avonturen ze tijdens hun slaap beleven. We dromen over vliegen, achtervolgingen en seks.

Weleens gedroomd over je examen of dat je een nieuwe kamer ontdekt? Dat is helemaal niet raar. Het merendeel van de mensen droomt in themas zoals vliegen, seks of bijvoorbeeld een overleden persoon die ineens weer levend is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van drie Duitse universiteiten. Het onderzoek werd gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift Dreaming gepubliceerd.

Vooral de nachtfantasie over examens komt veel voor bij mannen n vrouwen, jong en oud. Er zijn verschillende variaties op. Een examen doen dat je was vergeten te leren. Een examen doen voor een heel moeilijk vak. Een examen doen en niet slagen. Het is een universeel onderwerp waar heel wat nachtelijk zweet aan opgaat.

De onderzoekers van drie Duitse universiteiten waren vooral erg genteresseerd in de thematische dromen die mensen hebben. Die zijn opgesplitst in 56 favorieten met vliegen als meest gedroomde. De onderzoekers kwamen erachter dat mannen en vrouwen behoorlijk verschillende dromen hebben. Zo slaapfantaseren mannen vaker over het vinden van geld, seks en het zoeken van een toilet. Vrouwen denken in hun slaap meer aan zwemmen, getijden als eb en vloed of dode mensen.

Hoe jonger de ondervraagden, des te vaker gingen de dromen over zichzelf. Bij ouderen gaan dromen meer over vliegen en iets steeds weer proberen.

Mensen dromen meer over buitenaardse zaken dan uit vroegere onderzoeken naar voren komt. Onderzoekers vermoeden dat dit komt door meer aandacht in de media voor ruimtereizen en sciencefictionfilms. Zij raden aan te onderzoeken of het zien van films van invloed is op dromen.

De vraag waarom we dromen, blijft vooralsnog onbeantwoord. Ook waarom we in bepaalde themas dromen. Het lijkt erop alsof zaken die we in ons wakende bestaan meemaken, herleven in onze slaap. De achtervolgingsdroom kan wijzen op een vervelende persoon of een gebeurtenis waarvoor je het liefst wegloopt, stellen de onderzoekers. Uitstelgedrag wordt ook gelinkt aan achtervolgingsdromen. Iedereen stelt wel eens een lastige taak uit. Het is dus niet gek dat het een veelvoorkomend thema is, aldus een van de onderzoekers.

Top 15 dromen

1. Door de lucht vliegen of zweven
2. Iets steeds maar weer proberen
3. Achtervolgd of opgejaagd worden
4. Seksuele ervaringen
5. School, docenten, leren
6. Te laat komen
7. Een levende is dood
8. Een dode is weer levend
9. Aangevallen worden
10. Zwemmen
11. Vallen
12. Wilde, gevaarlijke dieren
13. Vloed of getij
14. Heerlijk voedsel eten
15. Opgesloten zijn