Al jaren doen hardnekkige geruchten de ronde dat computerspelletjesmaker Atari in 1983 enorme hoeveelheden van het videospelletje E.T. the Extra-Terrestial heeft gedumpt op een vuilnisbelt in Almogordo, New Mexico, in de Verenigde Staten. Atari heeft altijd ontkend, maar wellicht komt er dit weekend een einde aan het mysterie.

Onderzoekers gaan graven op de vuilstortplaats. Van deze speurtocht wordt een documentaire gemaakt door Fuel Entertainment. Ze hopen na 31 jaar helder te krijgen of een van de bekendste computerlegendes op waarheid berust.

Spelletjesmaker Atari heeft al verschillende kassuccessen achter zijn naam staan, wanneer vlak voor de Kerst van 1982 het spelletje E.T. the Extra-Terrestrial voor de Atari 2600 op de markt komt. Het lift mee op de immens populaire film E.T. van Steven Spielberg.

Atari verwerft de rechten van Spielberg voor ruim 20 miljoen dollar. Ontwerper Howard Scott Warshaw wordt gevraagd om binnen twee maanden een spel te maken. Atari denkt rond de vijf miljoen spellen te kunnen verkopen.

De videogame blijkt een grote mislukking. Door de korte productietijd zitten er allerlei fouten in het spel. Je moet als E.T. op zoek naar onderdelen van een telefoon om contact te maken met de thuisplaneet. Hierbij moet je kuilen ontwijken. EÚn van de fouten in het spel is, dat je nooit meer uit zo'n kuil komt als je er toch invalt.

Er worden uiteindelijk rond de anderhalf miljoen spellen verkocht. Atari lijdt naar schatting een verlies van 100 miljoen dollar. Tussen de 2,5 en 3,5 miljoen onverkochte spelletjes zouden zijn gedumpt op een vuilnisbelt in Almogordo. Er zijn zelfs verhalen dat er een betonlaag overheen is gestort.

Atari heeft de dump altijd ontkend. Ze erkennen wel dat er enkele vrachtwagens naar Almogordo zijn gereden, maar volgens het bedrijf was het een kleine lading spelletjes met productiefouten.

Omdat het afvalterrein niet meer als vuilnisbelt wordt gebruikt, is nu toestemming gegeven aan een team van onderzoekers om te gaan graven. Zij willen bewijzen dat de spelletjes zijn gedumpt.

Later dit jaar komt er van deze zoektocht een documentaire, speciaal gemaakt voor de Xbox.