Het luisteren naar een vreemde taal lijkt de morele keuzes van mensen te beïnvloeden, zo melden Amerikaanse wetenschappers.

Als mensen worden geconfronteerd met ethische dilemma’s in een vreemde taal, kiezen ze voor een meer pragmatische oplossing dan wanneer ze in hun moedertaal worden toegesproken.

Zo zijn ze eerder bereid om iemand voor de trein te duwen als ze daarmee meerdere mensenlevens kunnen redden.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Chicago in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

De wetenschappers legden ethische dilemma’s voor in verschillende talen aan enkele honderden proefpersonen uit Engeland, Spanje, Korea en Israël.

Het ging onder meer om het bekende treindilemma. Daarbij wordt deelnemers gevraagd of ze een dikke man voor de trein zouden duwen, als ze daarmee het leven kunnen redden van vijf mensen die verderop aan het werk zijn op het spoor.

Uit het onderzoek bleek dat mensen gemiddeld genomen wat eerder geneigd zijn om de man voor de trein te duwen als de vraag niet in hun moedertaal wordt gesteld.

De wetenschappers vermoeden dat een vreemde taal minder emoties opwekt bij mensen, waardoor ze ook minder emotionele afwegingen maken.

“Je leert je moedertaal als kind en het is deel van je familie en cultuur”, verklaart onderzoeker Sayuri Hayakawa op nieuwssite SciencDaily. “Vreemde talen leer je in een minder emotionele omgeving, zoals een klaslokaal en het kost meer moeite. De emotionele inhoud van de taal gaat daardoor mogelijk vaker verloren bij de vertaling.”