De Braziliaanse politie heeft een niet alledaagse diefstal opgelost, namelijk die van een 300 kilo zware leeuw. Hij werd donderdag meegenomen uit een opvangcentrum voor exotische, afgedankte dieren in Monte Azul Paulista.

Het was de politie al snel duidelijk dat de leeuw door professionals was meegenomen. De 9-jaar oude Rawell was met behulp van een verdovingsgeweer onder zeil gebracht. De daders vernielden vervolgens de deur van de kooi om de leeuw mee te kunnen nemen.

Al snel werd vermoed dat de voormalige eigenaar van Rawell iets met de diefstal te maken had. Die had, volgens het opvangcentrum, de leeuw in 2009 van de hand gedaan omdat hij geen geld meer had voor voedsel voor het dier. Maar hij wil Rawell nu terug. Het opvangcentrum weigert dat en zegt dat het dier eigendom is van het centrum.

Toen agenten bij de ranch van de vroegere eigenaar een kijkje wilden nemen, werden ze eerst niet binnengelaten. Uiteindelijk bleek de leeuw daar inderdaad te zijn. Het beest mankeert niks. Een verzorger werd bij de actie gearresteerd, omdat hij niet wilde meewerken.
Op de ranch worden ook andere wilde dieren gehouden, waaronder meer dan tien tijgers. De eigenaar beweert dat hij papieren heeft die bewijzen dat de leeuw Rawell van hem is en zegt dat hij die aan de autoriteiten zal overleggen.

Voorlopig mag de leeuw op de ranch van zijn vroegere eigenaar in Maringa blijven.