Mensen worden dikker van de langdurige blootstelling aan veel geluid. Vooral het wonen in de buurt van een vliegveld verhoogt het risico op overgewicht.

Dat blijkt uit een studie van het prestigieuze Zweedse Karolinska Instituut. De onderzoekers volgden 8 tot 10 jaar lang meer dan 5.000 mensen in en rond Stockholm.

Zij ontdekten dat wonen in een erg lawaaierige omgeving de buikomtrek met maximaal 6 centimeter kan doen toenemen. Dit komt waarschijnlijk doordat veel lawaai stress veroorzaakt. Het lichaam maakt dan meer van het anti-stresshormoon cortisol aan, dat op de lange termijn zorgt voor extra vetopslag in de maagstreek.

Bij mensen die in de buurt van een luchthaven wonen, neemt de buikomvang met 1,5 centimeter extra toe. Leefstijlfactoren zijn daarin meegenomen. De nabijheid van de luchthaven zorgt ook voor hogere cortisolgehaltes in het bloed.

Eerder is al aangetoond dat nachtelijk vliegtuiggeluid de bloeddruk verhoogt. Wonen in de buurt van een vliegveld bleek toen meer adrenaline in het bloed te veroorzaken. Dat hormoon kan uiteindelijk zorgen voor de aanmaak van cortisol.