Een afluisterapparaat dat hoog in een boomtop wordt bevestigd, registreert signalen van natuurovertredingen, zoals kettingzagen, geweerschoten of dierlijke noodkreten, en stuurt vervolgens een alarmerend sms’je naar natuurbeheerders.

Het is een bekend filosofisch raadsel: als een boom valt in een woud, en er is niemand om dat te horen, maakt hij dan geluid? Als het gaat om een boom die door houtstropers illegaal wordt geveld, is het antwoord vaak neen. De middelen die natuurbeschermers hebben om illegale kap te bestrijden zijn te beperkt, of het woud te groot, waardoor stropers ongemerkt hun slag kunnen slaan.

De jonge Amerikaanse ingenieur Topher White bedacht daarom een eenvoudig en goedkoop toestel om bomen toch een krachtige stem te geven: een afluisterapparaat dat hoog in een boomtop bevestigd wordt, daar typische stropersgeluiden, zoals kettingzagen of geweerschoten, opvangt en vervolgens een tekstbericht stuurt naar natuurbeheerders en politie. Het toestel bestaat uit afgedankte mobiele telefoons die opgeladen worden door zonne-energie en geherprogrammeerd zijn om geluiden te herkennen.

Een test in het Kalaweit Supayang Nature Conservation Reserve for gibbons in West Sumatra, Indonesië, leverde al positieve resultaten op. Binnen de 24 uur na de installatie - op vier strategische plaatsen in een bebost gebied van 135 hectare groot - ontving het systeem de eerste geluiden van stropers. Die konden vervolgens worden ingerekend. Na twee weken lieten illegale houtkappers het stukje bos helemaal links liggen.