Er heerst nog steeds een groot taboe op stomaís, maar de 23-jarige Bethany Townsend zit daar niet mee. Zij plaatste een foto van zichzelf in bikini mťt stoma op internet. Het kiekje gaat inmiddels viraal.
De positieve reacties stromen binnen en dat doet Bethany goed.
Zoveel reacties had ik niet verwacht. De foto is door miljoenen mensen gezien en heeft al meer dan 190.000 likes gehad op Facebook. Bizar, zegt de vrouw tegen Daily Mail. Door al deze reacties heeft ze meer zelfvertrouwen gekregen en is ze van plan om haar droom te verwezenlijken: model worden.
Bethany werd op haar derde gediagnosticeerd met de ziekte van Crohn. Vier jaar geleden kreeg ze een stoma. Toen ik de zak net kreeg, was ik gebroken en verdrietig. De reacties op deze foto hebben me geholpen mijn aandoening te accepteren. Ze hoopt dat mensen door deze foto meer bewust worden van de ziekte en het leven met een stoma. Ik wil andere mensen in mijn positie graag helpen en inspireren. Als dat lukt, ben ik echt gelukkig.

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag/darmkanaal. Door de ontstekingen vermindert de opname van sommige voedingsstoffen in de dunne darm. Hierdoor kan er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan en kan er sprake zijn van gewichtsverlies. In Nederland worden er per jaar ongeveer duizend mensen met de ziekte van Crohn gediagnosticeerd.
Drie van de vier patiŽnten (in Nederland) wordt vroeg of laat geopereerd om een gedeelte van de ontstoken darmen of vernauwingen te laten verwijderen. Hierdoor krijgen sommige patiŽnten (tijdelijk) een stoma: een kunstmatige uitgang voor ontlasting en/of urine.
Foto